Uppdaterad: 08 augusti, 2018

ritter_pharmaceuticals

Läkemedelsprojekt för att finna botemedel mot laktosintolerans är igång

Ritter Pharmaceuticals i USA har ett projekt igång för att utveckla och genomföra kliniska studier på en kandidat till en medicin som innehåller oligosackarider (sockerarter). Kandidatmedicinen gör att symptomen för laktosintolerans skall försvinna på sikt. Patienten tar medicinen under en period och därefter mindre doser som underhåll.

Positiv klinisk studie under 2011

I 2011 gjorde Ritter Pharmaceuticals en dubbel-blind studie med medicinen som gav mycket bra resultat.

När kommer medicinen till Sverige?

Först skall kandidatmedicinen utvecklas och testas i olika former av kliniska studier i USA. Om kandidatmedicinen ger tillräckligt bra resultat i studierna då försöker Ritter Pharmaceuticals få kandidatmedicinen godkänd av FDA (Food and Drug Administration). Om FDA godkänner kandidatmedicinen får den släppas som en godkänd medicin för behandling av laktosintolerans i USA. Om medicinen nått så långt i processen återstår att se huruvida svenska läkemedelsverket godkänner medicinen och om man väljer att sälja medicinen i Sverige. För de som lider av laktosintolerans är det positivt att företag satsar på att utveckla och testa nya mediciner för det är en kostsam och långsam högriskprocess som bara eventuellt leder till försäljning av en ny medicin.

Start av tredje fasen i  2018

Ritter Pharmaceuticals startar tredje fasen med en klinisk studie som kallas ”Liberatus”. Syftet är att testa effektivitet, säkerhet och hur väl kandidatmedicinen som kallas RP-G28 tåls jämfört med en placebo. Man har valt ut 525 testpersoner på ungefär 28 platser i USA där valda delar av testpersonerna får RP-G28 och resten får placebo (ett ämne utan aktiv verkan). De som får placebo får inte information om att de fått en placebo för de agerar kontrollgrupp jämfört med de som fått RP-G28. Den kliniska studien är en ”multicenter, randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group” som innebär att den utförs på flera platser, har slumpvist utvalda testpersoner, varken testpersoner eller de involverade i studien vet vilka som får placebo respektive RP-G28 och man har en parallellgrupp det vill säga både en placebo och en grupp som får kandidatmedicin med aktiva ingredienser i.

Studien utförs i flera olika delar som börjar med 2 veckors distribuering av RP-G28 och placebo samt screening. Därefter 30-dagars intag utav placebo/RP-G28 följt utav 90-dagars intag av normal kost som inkluderar mjölkprodukter för att utvärdera. När det är avslutat kommer en andra våg med 30-dagars intag av placebo/RP-G28 med slumpgenererade testdeltagare för att utvärdera säkerhet och effektivitet på en upprepad omgång med behandling.

Uppdateringar

  • 2018-08-08, Lade till information kring tredje fasens kliniska studie samt förtydligade inledande artikeln kring Ritter Pharmaceuticals intention

Källor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.