Vad är skillnaden mellan mjölkallergi och laktosintolerans?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 13 november, 2016

arla_laktosfri_mjolkMjölkallergi är en allergi där immunförsvaret reagerar

När man har mjölkallergi är det kroppens egna immunförsvar som reagerar på proteinet i mjölken och gör att man får en reaktion. Det betyder att man kan inte dricka laktosfria produkter eller låglaktosprodukter eftersom de fortfarande innehåller mjölkprotein. Dessutom kan man inte äta saker som innehåller mjölk som personer med laktosintolerans oftast kan äta såsom hårdost eller syrade mjölkprodukter. Mjölkallergi kan ge kraftiga symptom och även ge andningsproblem.

Olika symptom på matallergi i olika åldrar

Bebisar som ammas kan reagera på mjölk som mamman druckit genom att få symptomen:

  • nässelutslag och/eller eksem
  • ont i magen eller kolik
  • blodig avföring på grund av att tjocktarmens slemhinna har blivit irriterad.

Bebisar som får modersmjölkersättning kan få symptomen:

  • nässelutslag och/eller eksem
  • ont i magen eller kolik
  • att kräkas
  • diarré
  • att inte vilja äta, inte gå upp i vikt
  • att sova dåligt
  • röda kliande ögon, snuva, hosta eller andningsbesvär.

Små barn och skolbarn kan få symptomen:

  • ont i magen
  • eksem eller nässelutslag
  • att kräkas, ofta på natten och morgonen
  • diarré
  • förstoppning
  • att sova dåligt
  • röda kliande ögon, snuva, hosta eller andningsbesvär
  • blodig avföring på grund av att slemhinnan i nedre delen av tjocktarmen och ändtarmen har blivit irriterad.

 

Andra symptom kan vara:

  • astma, hosta och snuva
  • allmän irritation, gråt, huvudvärk, håglöshet, oro, rastlöshet, slöhet och överaktivitet

Laktosintolerans betyder att man fattas ett enzym i tarmen och är inte allergi

När man har laktosintolerans fattas enzymet laktas i tunntarmen som bryter ner laktosen (mjölksocker) som finns i mjölk. Ifall man saknar laktos eller har låga halter av laktas får man en hel del obehagliga symptom som är ofarliga och övergående. Många personer som har laktosintolerans kan äta produkter med naturligt låg laktoshalt såsom hårdost och syrade produkter.

Vanliga symptom vid laktosintolerans

  • gaser i magen
  • diarré
  • magknip
  • uppsvälld mage.

 Källor

2 Replies to “Vad är skillnaden mellan mjölkallergi och laktosintolerans?”

    1. Hejsan Seved, ja mjölkprotein i vanligt smör finns kvar även efter att man smält det i stekpannan.
      Om man är ute efter att förändra kemiska sammansättningen på mjölkprotein för att höja chanserna att en person med mjölkprotein allergi tål mjölkprodukten då behöver mjölkprodukten hettas upp kraftigt. Ett exempel är UHT-mjölk där mjölk hettas upp till 147 grader. Smältpunkten för smör är 34-35 grader och då är inte sannolikheten för att mjölkproteinet förändras särskilt hög.

      UHT och mjölkallergi: http://www.matintolerans.se/2013/08/22/kan-mjolkallergiker-dricka-uht-mjolk/
      UHT-mjölk: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Past%C3%B6risering
      Smält punkt smör: https://www.arla.se/produkter/svenskt-smor/brynt-smor/
      /Lise-Lotte

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.