Hur vet man att man har glutenintolerans?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 18 januari, 2013

vete

Symptom för glutenintolerans

Det finns många symptom olika symptom och de fungerar olika hos olika personer. Man kan gruppera dem vanligaste symptomen på följande vis:

Vanliga symtom på glutenintolerans hos vuxna

 • trötthet, orkar ingenting
 • går ner i vikt
 • diarré, gaser och andra mag-/tarmproblem
 • omväxlande förstoppning och lös avföring
 • besvär från skelett, leder och muskelfästen
 • blåsor i munnen och på huden
 • svårt att få barn

Atypiska symptom på glutenintolerans

 • nedstämdhet
 • benbrott
 • munblåsor
 • järnbrist
 • tyst glutenintolerans (inga symptom alls, får diagnos genom blodprov eftersom nära släktingar har glutenintolerans)

Vanliga symptom på glutenintolerans hos små barn

 • lös avföring
 • att barnet växer inte eller växer långsamt
 • kräkningar och ibland förstoppning
 • putande mage och smala armar och ben

Äldre barn kan ha samma symtom men också trötthet, buksmärtor och blodbrist. Utvecklingen i puberteten kan försenas.

Misstänker du glutenintolerans – besök läkare!

Ifall man misstänker att man har glutenintolerans är det viktigt att man uppsöker läkare för att ta prover för det säkraste sättet att ställa diagnosen glutenintolerans är gastroskopi. Då går man ner igenom halsen ner till övre delen av tarmen och tar ett prov på tarmluddet (halsen är bedövad). Sedan analyseras provet för att se ifall det finns skador på tarmluddet. Ifall man börjar äta glutenfritt så kan tarmen börja läka och man kan inte se något på den typen av prov.

Källor

Uppdateringar

 • 2013-01-18, Lade till de atypiska symptomen för glutenintolerans

6 Replies to “Hur vet man att man har glutenintolerans?”

 1. Hudceliaki eller DH, dermatitis hepetiformis, är också glutenintolerans. Det innebär att glutenintoleransen syns på huden.

  Det handlar om irriterande blåsor med en klar vätska, som jag faktiskt funnit är bra att klämma sönder. De uppträder symetriskt vänster/höger på något ställe på kroppen. Jag har inte träffat någon läkare som varit kunnig om hudceliaki/DH. Det är en mycket känslig form av celiaki och det kan krävas total frånvaro av gluten i upp till ett år innan blåsorna försvinner.
  Även vetestärkelse kan vara problematisk. Jag misslyckas då och då att hålla glutenfritt och har funnit att det tar flera dagar innan den första blåsan kommer efter att man fått i sig gluten.

  Gluten kan finnas i de mest skiftande produkter. Mest förvånad blev jag av att finna vete som konsistensgivare i en yoghurt med låg fettprocent.

  Mvh Ingemar Lilleberg

  1. Hejsan Ingemar,
   det är en ovanlig sjukdom och tack för informationen kring dina upplevelser av den. Jag hoppas du har kunnat få någon form av läkarhjälp med diagnos och eventuella salvor eller liknande?
   Det finns inte mycket information kring sjukdomen och jag skall se över att samla information och skriva en artikel när jag har tid över.

   Skulle du vara intresserad av att dela med dig av din upplevelse i form av en läsarberättelse är du varmt välkommen att fylla i kontakt formuläret.

   Lycka till!
   Mvh Lise-Lotte

  1. Hejsan Daniel,
   tack för ditt meddelande. Vi har haft paus med arbetet på hemsidan under sommaren därför svaret dröjde.
   Läckande tarm är ett begrepp som används i flera olika sammanhang och med olika betydelse. Inom sjukvården använder man begreppet ibland när man beskriver skador på tarmbarriären (som skall filtrera näringsämnen) när den släpper igenom skadliga substanser in i kroppen. Det kan ge på sikt leda till att man utvecklar allvarliga sjukdomar såsom MS med symptom känselbortfall, motoriska svårigheter, suddig syn, yrsel, och trötthet.
   Läckande tarmbegreppet som det talas om där nämner inte att det skulle förvärras minuterna efter intag av specifikt livsmedel så jag anser inte att det vore en sannolik diagnos för det jag har men tack för att du ville väcka frågan.
   /Lise-Lotte

 2. Hej
  Jag har själv kommit fram till att jag är känslig för gluten. Blodprover visade inget men jag hade mycket besvär i flera år med magen, med trötthet, nedstämdhet, blåsor på händerna mm.. har nu levt utan gluten i ca 3 år och alla besvär har försvunnit. Har märkt att jag är mycket känslig , precis som ovanstående skrev så tar det flera dagar innan symtom dyker upp efter intag av gluten och sedan upp till ca 8 dagar innan besvär försvinner igen om jag råkat få i mig något med gluten. Nu till min undran.. är det vanligt att man är så här känslig utan att det visar något på blodprover!? (Jag gjorde aldrig någon mer utredning av tarmar innan jag slutade med gluten.) Min son (som har autism) har alltid haft problem med mycket blåsor i munnen och med tarmarna..har konstaterad järnbrist, är ofta förstoppad o ibland jättelös. Blodprov visar inget på honom men jag undrar om jag borde utreda vidare ändå.. ? Mvh Jill

  1. Hejsan Jill,
   det du beskriver kan vara symptom på glutenintolerans men skulle även kunna vara andra sjukdomar. Mitt bästa råd att uppsöka läkare igen och beskriva alla dina symptom, hur länge och på vilket vis de påverkar dig.
   Blodproven som tas för glutenintolerans är inte 100% korrekta utan kompletteras gärna med en tarmbiopsi (gastroskopi). Tyvärr i ditt fall visar sannolikt inte en tarmbiopsi om du har glutenintolerans, eftersom teoretiskt sett kan det långa uppehållet utan gluten göra att tarmen läkt ut och biopsin skulle visa en läkt tarm. Om man har glutenintolerans visar en tarmbiopsi en skadad tarm vid glutenintolerans. Trots det är det en fin idé att besöka läkare igen så att de kan se om det skulle vara någon annat än glutenintolerans som ger dig symptomen, och bedöma om de vill göra biopsi.

   För din sons del låter det som en bra idé att försöka prata med läkarna igen och beskriva alla hans symptom. Om han inte har ätit glutenfritt finns kanske möjligheten att läkarna utför en biopsi på hans tarm (gastroskopi). Förutom glutenintolerans skulle det även kunna vara andra bakomliggande sjukdomar förutom glutenintolerans, som kan vara värt att undersöka.
   Lycka till!
   /Lise-Lotte, skribent Matintolerans Magazin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.