Blogginlägg: Hypokondriker – nej jag blir faktiskt dålig av viss mat

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 10 oktober, 2012

Är du säker att du verkligen mår dåligt pga maten – det är inte stress?

När man har matallergi, matintolerans eller andra problem p.g.a. mat får man många konstiga frågor och ofta ifrågasätter läkare, sjuksköterskor, kollegor, vänner och föräldrar ifall man verkligen mår dåligt av mat. Jag har många gånger fått frågan ifall jag är säker på att jag mår dåligt på grund av maten. De som har frågat brukar föreslå att jag kanske bara är trött, bara mår lite illa, bara har lite ont i magen, bara har lite diarré, stressar för mycket, bara har sovit dåligt eller bara har en dålig dag.

Läkare, kollegor och vänner som inte förstår matallergi & matintolerans

Både läkare, dietister, sjuksköterskor, kollegor och vänner är det som har undrat ifall jag har det stressigt i livet – och de vill gärna sätta diagnosen ”stressmage”. Då försöker de övertyga mig om att jag kanske stressar för mycket, jobbar för mycket, har sover dåligt eller bara har en dålig dag. Det gör att man tappar lusten att berätta när man har en allergireaktion för det kan hända flera gånger i veckan för min del för att jag bara vet en del av sakerna jag inte tål och försöker utreda allt jag inte tål.

Varför ifrågasätter de orsaken till att man blir dålig?

Det finns antagligen många olika orsaker till varför jag blir ifrågasatt av läkare, vänner och kollegor. Jag tror att en stor del av orsaken kan vara att jag öppet pratar om matallergi, matintolerans, symptom och bekymmer. Det gör att många i min omgivning tänker på de sakerna och eftersom jag relativt ofta mår dåligt så börjar de undra varför, och förstår inte hur lätt det är för mig att reagera på saker eftersom jag fortfarande inte känner till alla saker som gör att jag reagerar. Läkare, sjuksköterskor och dietister som gärna vill sätta diagnosen ”stressmage” tror jag beror på okunnighet om matallergi och matintolerans. Det är mycket enklare för dem att säga att jag skall ”stressa mindre”, ge mig ”medicin” mot stress och skicka hem mig.

Vad kan jag göra åt saken?

Antingen får jag sluta prata om matallergi, matintolerans och då slipper jag kanske med tiden frågorna och att bli ifrågasatt eller så får jag acceptera dem som en del av andra personers process för att acceptera och bearbeta något nytt. Antagligen så finns det många människor som har problem med magen som de undrar vad det beror på och då får jag agera bollplank. Vad det gäller läkare, sjuksköterskor och dietister gäller det att vara påläst och förberedd inför varje möte så jag redan vet vad jag vill ha gjort och kan argumentera för det.

Uppdateringar

  • 2012-06-05, Lade till ”Blogginlägg” i titeln för att göra det tydligt att det är en del av bloggen.
  • 2012-06-16, Lade till bilden på kvinnan so sitter i yoga position

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.