Blogginlägg: Ibland vet man inte varför man reagerar på vissa livsmedel?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 10 oktober, 2012

Ibland reagerar man på livsmedel som inte har något på innehållsförteckningen som man vet att man inte tål. Då funderar man på varför man reagerar och vad det är som gör att man reagerar. Kanske finns det fler saker som man inte tål som man inte vet om, eller kanske livsmedlet har blivit blandat med något man inte tål utan att det står på innehållsförteckningen.

Ibland känner man sig som en försökskanin för varje gång man provar något nytt livsmedel av ett nytt märke vet man inte ifall man reagerar eller hur. Det är inte lätt att förklara för andra som inte har problem med matallergi eller matintolerans hur det känns att inte våga äta helt vanlig mat, inte våga äta på restaurang eller hos vänner för att man är orolig för hur man reagerar och hur länge man blir dålig.

Ibland ändrar sig matallergi eller matintolerans så att saker som man åt förut kan man plötsligt inte äta längre och då kan det bli svårt att förklara för vänner och familj att man inte kan äta det längre. Jag har själv upplevt att när man undviker att äta allt man reagerar på så reagerar man kraftigare när man får i sig minsta mängd av något man inte tål. Det betyder att man blir försiktigare och försiktigare med vad, hur och när man äter något. För de runt omkring kan det upplevas som om man fokuserar för mycket på sina problem och kanske även överdriver. Då är det viktigt att förklara att känsligheten kan öka eller förändras med tiden, men samtidigt så är det svårt för personer som aldrig haft matallergi eller matintolerans att sätta sig in i känslan.

När man inte vet varför man reagerar på vissa livsmedel då är det bra att föra en kostdagbok och skriva upp exakt vilka livsmedel man reagerade på, när, hur och hur länge. På det viset kan man få ut värdefull information för hur man kan äta i framtiden. Det är väldigt lätt att glömma vilka livsmedel och fabrikat man tål och vilka man inte tål. Sedan är det bra att berätta för sin familj, närmsta vänner och eventuellt kollegor hur det står till ifall man reagerar kraftigt så det vet hur de skall agera ifall det händer något. Sedan kan det också vara skönt att få stöd och slippa frågor om varför man inte äter vissa livsmedel eller äter enformigt.

Det är viktigt att komma ihåg som matallergiker och matintolerant att man är inte ensam! Vi är många som har problem med helt vanlig mat, och som måste anpassa hela våra liv kring det.

2 thoughts on “Blogginlägg: Ibland vet man inte varför man reagerar på vissa livsmedel?

 1. Jag har ända sedan jag var liten haft problem med magen. I vuxen ålder blivit stämplad med IBSmage, stessmage, magkatarr… osv – utan att få någon hjälp för det heller.

  Jag kom till en kvinna i Trelleborg(http://www.mabra.se/index.html) i januari i år (fick tips av en väninna som gått hos henne för andra problem) som är näringsterapeut och gav mig förslaget att ta ett blodprov för analys i Tyskland via ett företag som heter Imupro, (http://www.imupro.se/) där man testas för födoämnesallergier typ III. I ”vanliga” sjukvården testas bara typ I, alltså den typ där man har en direkt reaktion till ett ämne…

  Efter uteslutande av alla de ämnen jag visade känslighet mot har jag blivit radikalt mycket bättre!!! Kan rekommendera detta, dock kostar det en del pengar som man själv får lägga ut… :/
  Jag gjorde testet där 98 födoämnen testas (reagerade på 17 av dem!!! bl a alla sädeslagen, gluten, komjölk, ägg osv.), det kostade 2600kr. Men har verkligen ett välbefinnande och god hälsa ett pris…??

  Jag gav upp att få hjälp av vanliga sjukvården när jag fick som svar ”googla IBS på internet” som svar på mina problem….!

  Tack för en intressant blogg! Lycka till med dina allergitester och hoppas du får bättre hjälp än vad jag fick!

  // Sanna

  1. Tack för att du berättar det! Jag tror att det är viktigt att man får information om olika sätt att få diagnos så man helt enkelt kan må bättre.
   Skulle du vara intresserad av att skriva en läsarberättelse?

   Mvh Lise-Lotte

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.