Blogginlägg: Hur lever man med sädesslagsallergi, mjölkallergi & sojaallergi?

Uppdaterad: 25 juli, 2018

20111123-121611.jpg

Hur löser man vardagen med flera matallergier samtidigt?

Jag får ofta många frågor om matallergi eftersom jag både har sädesslagsallergi, mjölkallergi och sojaallergi. Det kan vara frågor som t.ex. vad äter du, hur äter du på restaurang, hur gör du när du skall äta hos vänner, vad händer om du äter något du inte tål, har du haft lust att ge upp ibland, varför lägger du ner så mycket energi på det? En av de frågor som kommer ofta är hur löser du vardagen, och hur orkar och hinner du med?

Planering, planering, planering

För att kunna undvika att få i mig sådant jag inte tål planerar jag vad jag skall äta flera dagar i förvägen och tar mat med mig. På helgerna handlar jag mat till luncher för flera dagar framöver, tillagar och sparar i små matlådor. På vardagar tar jag varje dag med mig matlådor till lunchen, och i början av veckan tar jag med mat till frukosten och mellanmål och förvarar i kylen på jobbet. När mitt frukost och lunchförråd tar slut fyller jag på efterhand. Eftersom jag pendlar till arbetet ser jag till att ha mellanmål i min väska så jag inte behöver bli hungrig på vägen, för man vet aldrig när man hittar något man kan äta.

Hur hinner och orkar du?

Det är en fråga som jag ofta får och svaret är ganska enkelt för jag måste hinna och jag måste orka för annars så blir jag dålig av min matallergi. Att hinna med är inte så svårt för att ifall man tar tid på helgen och handla in extra mycket och laga mat så tar det bara ett par timmar. För att göra det enklare för sig själv så kan man välja att laga mat som står i ugnen och inte behöver passas hela tiden, och man kan också välja att äta samma saker flera dagar efter varandra.

Hur gör du när du äter ute på restaurang eller äter hemma hos vänner?

När jag äter på restaurang eller hos vänner då blir jag alltid dålig och frågan är bara hur mycket jag kan begränsa det, för tyvärr är jag väldigt känslig för väldigt små mängder av sädesslag eller mjölk men soja är inte lika farligt. För att det skall fungera bra så har jag lärt mig att man behöver prata direkt med den som lagar maten för att de verkligen skall få veta allt i detalj vad jag kan och inte kan äta.

Källor

  • Skribentens personliga erfarenheter, Lise-Lotte Thuse

Uppdateringar

  • 2018-07-25, Flyttades ifrån kategorin ”Läsarberättelse” till ”Matintoleransblogg”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.