Vad säger en läkare i Turkiet om mjölkallergi, veteallergi och sojaallergi?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 30 april, 2015

Vi åkte till Turkiet på semester och fick möjligheten att prata med en turkisk allmänläkare om matallergier. Jag kunde prata med läkaren tack vare en duktig tolk som jag hade med mig.

Jag berättade att jag hade mjölkallergi, glutenintolerans/veteallergi och sojaallergi och frågade ifall det fanns något man kunde göra åt det?

Han sa att ifall man har allergi mot mjölk är det mjölkproteinet man inte tål och då är det väldigt vanligt att man inte heller tål gluten, som är veteprotein, och soja som innehåller sojaprotein eftersom de har liknande proteiner. Jag frågade ifall det fanns risk att få allergi mot proteinet i kött, och den turkiska läkaren svarade att proteinet i kött är inte samma som i mjölk, vete eller soja. Jag visste redan att det finns flera olika sorter av protein och att det inte är samma i kött som i mjölk, vete och soja men ville dubbelkolla.

Den turkiska läkaren sa att det enda jag kan göra är att göra ett test och ta reda på exakt vilka proteiner jag inte tål och undvika dem.

Det var väldigt intressant att den turkiska läkaren tyckte att det var vanligt att ifall man inte tål mjölkprotein tål man inte soja eller veteprotein. Jag har aldrig hört en svensk allergispecialist eller allmänläkare säga det. Dessutom har jag aldrig hört någon svensk läkare eller specialist säga att man kan testa ifall man är allergisk mot en specifik typ av protein för att kunna undvika det.

Jag tror att man kan lära sig mycket genom att se vad läkare och specialister i andra länder kommer fram till om matallergier och matintoleranser.

 Källa

 • Medelålders manlig allmänläkare i Turkiet

Uppdateringar

 • 2012-06-16, Lade till bilden med den turkiska flaggan överst.

4 Replies to “Vad säger en läkare i Turkiet om mjölkallergi, veteallergi och sojaallergi?”

 1. Fler och fler som har en dignosiserad mjölkproteinallergi visar sig ju att det ligger en gluten/vete allergi i botten, tror själv att gluten är boven till mycket och att alla människor skulle få bra av att utesluta detta./Emma

  1. Forskningen visar att flera och fler får matallergier och matintoleranser och de har svårt att säga varför. Det finns forskare som säger att de får för lite statliga bidrag och stöd för att forska inom matallergier jämfört med dem som forskar inom astma, diabetes och cancer.

   Personligen tror jag att det finns samband mellan de olika matallergierna för att kroppen särskiljer inte maten bara för att forskningen gör det för att kunna forska fram resultat kring en specifik allergi åt gången. Kroppen tar emot all mat vi tillför och hanterar den samtidigt och maten i sig skapar säkert olika kemiska reaktioner beroende på vad man äter vid samma tillfälle.

   Hos Astma och Allergiförbundet har forskare uttalat sig om att matallergi forskningen får för lite uppmärksamhet.

   Låt oss hoppas att trenden bryts och staten tar matallergi och matintolerans på allvar och ger mer stöd åt forskningen så vi som lider av dessa problem får hjälp!
   /Lise-Lotte

 2. Hej Lise-Lotte! Jag föddes med dessa tre allergier samt allergi mot ägg, fisk, skaldjur. Jag är numera frisk men vågar ej testa skaldjur. Hur är det med dina allergier?

  1. Hejsan Malin,
   jag har blir tyvärr fortfarande dålig av mjölk, gluten och soja men jag har hittat några saker jag tål såsom UHT-mjölk och vissa mjölkproteinpulver som gör att min vardag känns bättre 🙂
   Skönt att höra att du mår bättre dock!
   Förstår att du inte vågar prova skaldjur för det brukar ge kraftiga reaktioner.
   Ha en trevlig helg,
   /Lise-Lotte

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.