Hur undviker jag att bli förkyld?

Notera uppdateringsdatum för denna sidan. Normalt sett uppdaterar vi inte alla sidor fastän nyare kunskap har kommit. Vänliga hälsningar redaktionen på Matintolerans Magazin

Uppdaterad: 13 november, 2016

Träna

Lagom träning gör att vårt immunförsvar blir starkare och vi klarar oss bättre när andra blir förkylda, får ont i halsen, får maginfluensa eller andra sjukdomar. Tänk på att ifall vi tränar för mycket så sänker vi immunförsvaret istället för att göra det starkare. Läs mer om vad rekommendationer för lagom mängd träning.

Håll värmen

När vi kyler ner kroppen så ökar riskerna för att vi drabbas av förkylningar, så ha ordentligt med kläder på så vi inte fryser. Det gäller året runt, på hösten är det svårt att släppa sommarkläderna och gå över till höst/vinter kläder men vi behöver hålla vår kroppstemperatur lagom för att inte öka risken för sjukdomar. När vi går ifrån sommar till höst sparar många fastighetsägare in på värmen och startar elementen sent i huset, så se till att ta ordentligt med kläder på så du inte kyls ner även på natten.

Tvätta händerna

Många av våra vanligaste sjukdomar sprids via bakterier och det är en god idé att tvätta händerna innan vi lagar mat, innan vi äter och extra noggrant efter toalettbesök. Det finns också handsprit som man kan köpa på apoteken och det är ett bra komplement.

Pilla inte i ansiktet och bit inte naglar

Många gånger varje dag rör vi oss i ögonen, näsan, öronen eller munnen och tyvärr är våra händer inte bakteriefria utan detta är det enklaste sättet för oss att bli sjuka. Händerna rör vid dörrhandtag, skrivbord, tangentbord, pengar, mobiltelefoner, husdjur etc som kan ha många bakterier som i sin tur gör oss sjuka. Försök att medvetet bara klia i ögon, näsa eller öron efter vi har rengjort händerna och rengör dem sedan en gång till. Att bita på naglarna är också ett snabbt sätt att få in bakterier i kroppen.

Ät och drick ordentligt

Att vi har en bra vätskebalans i kroppen och energi dvs att vi äter och dricker lagom det påverkar direkt vårt immunförsvar. Ladda ordentligt i tider med många förkylningar såsom i början av hösten och i början av våren.

Krama inte förkylda personer

Många är förkylda vid vissa perioder på året, så det är svårt att undvika dem men försök att hålla lite avstånd. Att krama eller komma nära en som är förkyld kan vara en stor riskfaktor till att bli förkyld själv.

Stressa inte och sov gott

Ifall vi stressar sänks vårt immunförsvar så sjukdomar enklare kan få fäste, så försök att stressa mindre och sova ut ordentligt. Ifall du redan blivit förkyld så är sömn ett bra botemedel. Läs mer om avslappning och hur man får mer energi i vardagen.

Källor

Uppdateringar

  • 2015-09-29, Tog bort länken till Familjeapoteket under källor då sidan inte fanns längre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.